164 години от рождението на Стефан Стамболов

"Аз не съм убивал, освен неприятели на моето Отечество“

Днес се отбелязва 164-тата годишнина от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов. Той е роден на 31 януари (стар стил) 1854 г. в Търново. 

Стефан Стамболов е революционер, политик и един от строителите на съвременна България. Неговият принос и роля го нареждат сред най-значимите личности в историята. Той оставя своя неповторим почерк във формирането и укрепването на българската държавност. Неговият образ е противоречив, но едно е неоспоримо – той няма аналог.

Успехите, които постига Стамболовото управление, са неоспорими. Служейки си непоколебимо и безскрупулно с властта, политикът укрепва и издига авторитета на княжеството. България се интегрира бързо и ефективно в европейската общност и тръгва по сигурен път към устойчиво развитие. В същото време действия като ликвидирането на политически опоненти и други подобни допринасят за изграждането на диктаторския образ на Стамболов, който успява да навлече върху него гняв и омраза в размери, който трудно можем да срещнем при други политици.

Стефан Стамболов става изкупителна жертва на своята най-висша добродетел – да се ръководи единствено и само от българските национални интереси. Най-популярният и влиятелен мъж в България от края на XIX в. променя цялостния вътрешен и външен облик на страната, като този рискован акт му коства най-ценното – живота. Оставайки без своята най-силна защита от омразата, а именно властта, на 3 юли 1895 г. Стамболов е жестоко посечен в центъра на София, пред погледите на десетки минувачи. Три дни по-късно той умира от раните си, а ликуващи хора ще играят хоро на гроба му. Други ще потънат в дълбока скръб. България се прощава с най-принципния си и противоречив държавник.

Роден като роб, узрял като революционер, преминал през обърканите години на следосвобожденска България, усъвършенствал се като политик и държавник, Стефан Стамболов е една изключителна и неповторима личност.

Воден единствено от най-благородни добродетели подкрепени от усърден труд и постоянство, той се превръща в една от най-ярките фигури на XIX в., чийто политически ранг никой не успява да достигне. А фаталните и рисковани ходове, макар предприемани добросъвестно, се оказват непоправими грешки, които заплашват целостта и излагат на риск сигурността на българската държава. В края на своя житейски път Стамболов поднася искрените си извинения и поема пълна отговорност за своите действия. В своята изповед той допълва: „Аз не съм убивал, освен неприятели на моето Отечество“.

Вашият коментар