5 години от смъртта на Ангел и Павел (ВИДЕО)

Днес се навършват пет години от бунтовете в пловдивското село Катуница срещу Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро

Знаете ли къде се намира днес той? На свобода, естествено!

На 23 септември 2011-та година 19-годишният Ангел Петров бе премазан от микробус управляван от близък до семейството на Кирил Рашков – цар Киро. Малко по-късно 17 годишният Павел Толев почина от удар на сърцето по време на протестното шествие срещу своеволията в пловдивското село. Момчето бе с болно сърце.

Припомняме, че на печалния ден, преди 4 години, стотици хора, сред които няколко футболни агитки, се обединиха в подкрепа на семействата на убитите момчета. 10 дни по-късно студентите и още хиляди млади хора излезнаха с декларация с 10 искания за промяна, след което обаче нищо не се случи, освен че събитията в Катуница отключиха протести в цялата страна. Близките на загиналите момчета са категорични, че въпреки подкрепата от хората в цялата страна, справедливостта липсва.

Оттогава единствено футболните фенове се събират на този ден, за да поднесат венци и да покажат на обществеността в България, че двете момчетата Ангел и Павел няма да бъдат забравени толкова лесно. Сдружението на футболните фенове в България организират и традиционния футболен турнир на градския стадион в Катуница, който започва утре веднага след поднасянето на венците в 10:00 часа.

От 19 часа пък ще се проведат възпоменателни шествия до лобните места на Ангел и Павел. Очаква се много жители на селото, както и пловдивчани, рокери и футболни фенове също да почетат паметта на момчетата.

НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ!

  • Повече за събитията след убийството на Ангел и Павел може да видите ТУК
  • Декларацията на студентите след убийството в Катуница ТУК
  • СНИМКИ от протестите на 27-ми септември в Пловдив ТУК
  • Медиите и Катуница – два различни свята ТУК
  • Културата на протеста ТУК

За автора

Вашият коментар