С шествие и голямо хоро откриха Есенния панаир на занаятите (ВИДЕО и СНИМКИ)

С традиционно българско хоро, предвождано от фолклорна група от Раковски на площада пред Римския стадион, бе открит Есенен панаир на занаятите вчера вечер под тепетата. 

На 22-ри септември, на Деня на Независимостта, с празнично шествие, стартира Есенния панаир на занаятите под тепетата. Занаятчиите се събраха на Регионален Етнографски музей-Пловдив и слезнаха по калдъръма на Стария град по улица „Съборна” доа Узун Чаршия (Малката Главна), където са разположени техните шатри. Шествието бе предвождано от заместник-кмета по културата Амелия Гешева, председателя на Регионална Занаятчийска Камара-Пловдив Тони Симидчиева,  директора на ОИ „Старинен Пловдив” Минко Кафтански и представители на Общинския Институт, като почти всички бяха облечени в традиционни народни носии.

Стотици пловдивчани и организатори пък станаха част от началото на Есенен панаир на занаятите на площада пред Римския стадион. Около 50 майстори представят над 20 занаята в тазгодишното издание на формата, като той се провежда за пета поредна година.

Акцентът е пленер по грънчарство, в който участват шест имена: Ивайло Господинов, Даниела Горалова,
Николай Йовков, Валентин Димитров, Росица Занкова и Десислава Владовска.

„Грънчарството е най-старият занаят.Първата чинийка е била изваяна от жена още в първобитнообщинния строй. Искала е да съхрани остатъка от вечерята и е направила нещо като купичка от кал. На другия ден семейството изяло храната и купичката била ненужна, затова я изхвърлили в огъня и тя се изпекла. Така всъщност било открито грънчарството като занаят.Оказало се, че калта е материал, от който може да се направи глинен съд.Дори първите съдове били считани за окултни, като нещо непознато и божествено.”

Тази любопитна история за възникването на занаята разказа Десислава Владовска, майстор грънчар от
Великотърновско.

„От 2012 г. досега Пловдив се развива като занаятчийска столица, която събира не само българи, но и гости от други балкански страни. Считам, че през 2019 г. той ще избухне с пълна сила като Европейска занаятчийска столица”, сподели зам.-кмета по културата Амелия Гешева, след което шествието се пренесе пред сцената на Централна поща, където още няколко фолклорни състава чакаха занаятчиите. Холямото хоро породължи да се вие на площада, събитието там бе организирано от 4-те Ротари клуба под тепетата за 22-ри септември – Денят на Независимостта. Организаторите споделиха, че искат това да се превърне в началото от голяма традиция за Пловдив.

Пловдивчани и гости на града могат да се насладят на майсторлъка на занаятчиите до 25 септември.

Видео с дрон отвисоко (AirCam и Mediacafe.bg):

 

За автора

Вашият коментар