Александър Абаджиев: Промяната в Пловдив след 2019-та година ще е коренна (видео и снимки)

Един от доайените на оперното изкуство в България Александър Абаджиев представи вчера в Пловдив юбилейната книга за един от най-големите басове на страната ни – Борис Христов. Тя е по случай 100 годишнината от рождението му и разказва още за непознатите истории за Николай Гяуров и Никола Гюзелев, които автора сам е озживял с най-великите български гласове. 

"България винаги е била известна в цял свят със своите гласове. Когато преди няколко години отидох в Рим, критиците ме чакаха с голямо нетърпение и ме попитаха дали им нося книга за Борис Христов и Никола Гюзелев. Отгооврих им, че няма такива, а те едва ли не бяха възмутени", раказа на кратко част от историята за написването на книгата за един от най-известните пловдивски оперни певци Александър Абаджиев.  

"Не случайно книгата за Борис Христов се представя за първи път официално в Пловдив, защото оттук тръгват всички големи имена в Българиия. Великият Николай Гяуров също е роден близо до вашия град и е работил тук", каза писателят пред препълнената Балабанова къща в Стария град.

"Радвам се, че градът получи толкова голямо признание и ще бъде Европейска столица на културата. Бил съм в доста от европейските столици на културата, преди да станат и след това. Мога да ви кажа, че промяната след това е невероятна", сподели Александър Абаджиев.

Той раказа още как по времето на великите оперни певци журналистите и критиците в Италия не са имали доблестта да изкривяват нещата от релаността. "За да си купиш рецензия, трябва да имаш страшно много пари", сподели Абаджиев и даде пример за това с чисто нов Фиат.

Но истината е билата такава, че надали ще се намери тогава журналист, който да пише, без да е сигурен в перото си. Факти, които за съжаление са различни от днешните.  

В рамките на близо 2 часа той сподели още много от скритите за медиите истории на тримата големи баси Борис Христов, Никола Гюзелев и Николай Гяуров, с които е работил и творил през почти целия 20 век. Ако се интересувате от тях можете да поърсите книгата "Тримата велики български баси"

Това е 75-та книга в творчески път на автора. Вижте част от представянето:

Предисторията за книгата – Вината е на читателите:

На 7 декември 2012 година в най-представителната картинна галерия в самия център на Рим, на Капитолийския хълм, бе представена наскоро излязлата моя книга за Гена Димитрова. Тя вече имаше своята „премиера‘‘ на 4 август в Арена ди Верона преди посветения на Гена спектакъл на „Турандот‘‘.

Но както и тогава, така и на 7 декември публиката можеше да види и останалите три мои книги на италиански – за Елена Николай, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Имаше прожекция на филма на Тома Томов за великата певица. След края на прожекцията естествено имаше раздаване на автографи, което постепенно премина в размяна на мнения, спомени, адреси и телефони. 

Някак си логично изплува въпросът защо не съм представил и моите книги за Борис Христов и Райна Кабаиванска.

Отговорих, че те още не са написани и вероятно ще ги подготвя за лятото на 2014 г., която ще е юбилейна за двамата певци – през май за баса и през декември за сопраното. Обясниха ми с леко учудване, че като че ли пропускам нещо важно: тези книги трябва да са в ръцете на италианския читател през 2013 г., когато ще се отбележи 200-годишнината от рождението на великия Верди и 100 години от откриването на фестивала в Арена ди Верона.

Доводите: двамата певци са сред най-ярките Вердиеви изпълнители и сред най-канените на знаменитата сцена. Нямаше как да не се съглася, даже обещах на 22 юни 2013 г. за традиционното откриване на големия фестивал да предложа исканите заглавия. Но поради сериозно заболяване, а главното поради липса на финасиране намеренията ми не се увенчаха с успех през 2013 г. Да ме извини великият старец Верди!

Все пак от лятото на 2013 г. започнах работа над книгата за Борис Христов. При вече напреднал стадий на подготовката на ръкописа, корицата и фотографиите беше логично да се присъединя към зародилата се идея 2014 г. да бъде не само посветена на 100-годишнината на Христов, но и на навършващите се годишнини на Николай Гяуров – на 2 юни 10 години от смъртта му и на 13 септември 85 години от рождението. Пламен Карталов посвети спектаклите на „Борис Годунов“ пред храма „Свети Александър Невски‘‘ и на двамата велики баси. Естествено, че се наложи промяна и в моите планове за книгата – опитах се да направя някакво сравнение между двете забележителни кариери.

По образец на книга за Рената Тебалди и Мария Калас от края на 50-те години с моя обичаен художник Галин Гочев изработихме „обърната корица‘‘. От едната страна е Филип на Борис Христов, а при обръщане „наопаки‘‘ виждаме Борис Годунов на Гяуров. Бях предвидил да предам книгата за печат не по-късно от 31 май. И изведнъж на 16 май 2014 дойде известието за смъртта на Никола Гюзелев – мой добър приятел, с когото бяхме тясно свързани от 1954 г.

Мое морално задължение беше още на поклонението във фоайето на Софийската опера да съобщя на семейство Гюзелеви, че книгата за двамата велики баси ще се превърне в книга за трима велики баси. На първо време се наложи изработването на нова корица.

Когато пиша тези редове, все още не зная как точно ще изглежда корицата на книгата, която читателят държи в момента в ръцете си. Но явно ще има трима Филиповци на едната корица и трима Борисгодуновци на другата. И биографиите на тримата ще се преплитат поне в предговора. Оказа се много сложно – дано читателят да одобри онова, което успях да „конструирам‘‘.

Книгата се издава от ИК Жанет-45, а събитието бе част от Празниците на Стария град.

Вашият коментар