Аполон от Газа няма да ходи в Лувъра

Представители на Лувъра отрекоха съобщения в пресата, според които една бронзова статуя на гръцкия бог Аполон, открита край бреговете на Газа през август миналата година, ще бъде реставрирана и изложена в парижкия музей.

Рибарят от ивицата Газа Джодат Граб, намерил скулптурата в плитките води близо до границата с Египет, и я занесъл в дома си на магарешка каруца. Според Би Би Си, Граб помолил свой роднина, командир на Хамас (въоръжена ислямска организация) да му помогне да скрие скулптурата.

Местни доклади заявяват, че статуята достигнала цена в eBay от 500 000 долара и представители на Хамас впоследствие иззели творбата. Текущото местонахождение на статуята е неизвестно. Министерството на туризма и антиките в Газа, което се управлява от Хамас, отказа да коментира.

Говорителят на Лувъра заяви, че музеят е изградил отношения с археолози и консерватори в Близкия изток през последните два века и той винаги е бил в контакт с различни институционални партньори в региона. Но от музея категорично казаха, че не са поискали да заемат творбата.

Вашият коментар