Библейски сцени върху стенописи в Пловдив

Гробница, която принадлежи на Южния Некропол на Филипопол, е голямото откритие в археологическото лято. Вътрешните й стени са покрити със стенописи като най-изненадващото е, че те изобразяват библейски сцени, които нямат паралел по нашите земи, а най- близките са в Катакомбите на Рим.

Гробницата е с размери 2 на 1 метър и на двете дълги страни е изрисувано възкресяването на Лазар от Христос с много добре запазени бои в пет цвята – червено, бяло, черно, охра и зелено. Това казва археологът Мая Манолова като допълва, че на другите две къси стени също са представени християнски символи – кантарос с двата пауна, което символизира извора на живота.

Подобна сцена има представена и в раннохристиянската базилика до Католическата църква и затова този стенопис не се определя като нещо ново. Гробницата е от началото на четвърти век, но след окончателното почистване и сериозна научна работа ще бъде окончателно датирана.

Археологическата находка е открита в началото на месец май, но разчистването е забавено, заради последвалата административна процедура. След реставрирането гробницата вероятно ще бъде експонирана. Най-вероятно това ще се случи в Баня Старинна, която според кмета Иван Тотев може да стане великолепен музей. Според градоначалника Иван Тотев новооткритата гробница със стенописи, които нямат аналог е още едно доказателство, колко голям и значим е бил Пловдив.
 

За автора

Вашият коментар