Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки – ненужни, безпринципни, расистки

Стремежът на държавите да създадат унищожително оръжие, с което да могат да надвият противниците си, довежда до създаването на атомната бомба. За първи път тя е използвана през 1945 година на 6 август в град Хирошима под кодовото име „Малчугана“, а три дни по-късно на 9 август, унищожението застига Нагасаки с кодово име „Дебеланка“.

Първата взривена атомна бомба тежи 4,5 тона и съдържа 20 кг уран-235. Експлозията е еквивалентна на 12 500 тона тринитротолуол. Непосредствено от взрива загиват около 100 000 души, жертвите до края на 1945 г. са около 140 000. Пет години след взрива жертвите наброяват около 200 000 души. Втората бомба е еквивалентна на 22 килотона ТНТ. Непосредствено след взрива жертвите са около 70 000, а до края на 1945 г. са около 140 000 души, като болшинството от жертвите и при двете бомби са от цивилното население.

Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са критикувани като ненужни, безпринципни, расистки и милитаристични действия от страна на САЩ.

В последствие акта е оценен като изключително жесток, а датата на първата бомбардировка (6 август) се превръща в световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие и ден на милосърдието, посветени на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма.

Човечеството за пореден път не успя да предвиди унищожителните последици от действията си, но силно дано наистина да си е взело поука и никога повече да не причинява подобна масова и жестока гибел, не само на хора, ами на всички признаци на живот.

Вашият коментар