България отбелязва 141 г. от обесването на Васил Левски

Утре ще се състои традиционната панихида в памет на Апостола на свободата. Тя ще започнев 11 ч. на 19-ти февруари в храм „Свети апостоли Петър и Павел“. Веднага след това е и поклонението пред паметника на апостола на централната алея на Бунарджика.

Слово ще произнесе директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ Димитър Минев, а водещ ще бъде директорът на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ Кръстю Кръстев.

Днес (18-и) от 16.00 часа във Военния клуб, зала № 9, ще се проведе събрание-концерт, организирано съвместно с Общински комитет „Васил Левски", Военен клуб, Военнопатриотични съюзи, като слово ще произнесе о.р. д-р Петър Ненков.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българскатанационална революция. Основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, български национален герой.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно – на 19 февруари.

Обесването на Васил Левски

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

За автора

Вашият коментар