България ще отбележи 10-годишнината от членство в НАТО

България ще отбележи 10-годишнината от присъединяването си в НАТО с редица инициативи. Целта е да се ангажира поколението млади хора, които през изминалите 10 години от членството на България в НАТО са навлезли в активния живот. Целева група ще бъдат и тези, които все още не са докрай убедени в ползите от членството на страната в алианса.

Националният план се състои от инициативи, които ще бъдат реализирани в страната през годината. Той включва и международна програма от събития, които ще бъдат осъществени в Брюксел, Вашингтон и Кишинев от българските дипломатически представителства в съответните държави.

На 29 март 2004 г. България, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Словения и Словакия стават пълноправни членки на НАТО. С постановление на правителството 4 април ще се отбелязва всяка година за Ден на атлантическата солидарност.

Отбелязването на годишнината ще започне на 3-4 април в София с международна конференция, посветена на юбилея и бъдещето на НАТО. "Задачата ѝ е да даде възможност да се дискутират постиженията по време на членството ни и да очертае перспективите", посочи директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова.

В отбелязването на годишнината ще се включи и Държавният културен институт към министъра на външните работи, който е съорганизатор на тържествен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, който ще се състои на 4 април от 18.30 ч. на площад "Княз Александър І".

За автора

Вашият коментар