Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

За четвърти път официално  отбелязваме в България „Ден на почит към жертвите на комунистическия режим“. Решението за това е взето от правителството на 19 януари 2011-а година, а    предложението идва от Желю Желев (1992 – 1996) и Петър Стоянов (1997 – 2002). По този повод навсякъде в страната днес ще има организирани възпоминателни церемонии.

Защо датата е 1 февруари?

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри, обществени, жертви на Първи състав на така нареченият Народен съд.

На тази дата българските комунисти извършват най-масовото убийство в новата българска история. На Централните софийските гробища са разстреляни сто и петдесет души от елита на България.

Екзекутирани са царските регенти и съветници, министри, народни представители, командирите на всички родове войски и на основните стратегически подразделения, издателите на централните вестници и публицисти.

Защо е важно да помним това? България „живя“ дълги години в условия на тоталитарно управление. За мен то противоречи изцяло на същността на човека, който е създаден със свободна воля. Днес постепенно се „реставрира“ този тоталитарзъм на посткомунистическото ни управление. Българите сякаш са тотално обхванати от амнезия относно миналото и не си дават сметка, че то може да бъде възродено….

Вашият коментар