Днес отбелязваме Деня на Патриарх Евтимий – Петльовден

На днешния ден честваме Деня на Патриарх Евтимий – Патриарх Търновски, една от най-великите личности в българската история

През 14 век Патриархът се очертава, като една от най-забележителните фигури в България. Той прави важна правописно-езикова реформа, която цели да внесе единство в правописа и в литературния език. Прави преводи на много богослужебни и други книги.

В народните традиции празникът е известен като Петльовден. Основната обредна практика е жертвоприношение на петел. Пернатото се коли във всяка къща с мъжка челяд. Обикновено жертвеният акт се извършва на прага на къщата от петнадесет-шестнадесетгодишно момче, което трябва да отговаря на изискването за "полова чистота".

След като заколи птицата, той прави кръстен знак с нейната кръв по челата на всички момченца в къщата, за да бъдат здрави през цялата година. С кръвта на петела се рисуват кръстове и по външните страни на вратите и портите.

Всяко домакинство приготвя гозба от заклания петел, който трябва да бъде сварен цял. Жената трябва да омеси прясна пита и кравайчета, които се раздават на роднини и съседи за здравето на момчетата.

Днес трябва да почерпят Евтим, Евтимия, Евтимий, Евтима, Ефтим, Ефтимий.

За автора

Вашият коментар