Днес отбелязваме Световния ден за защита на слоновете

Днес, освен 107 години Независима България, отбелязваме и Световния ден за защита на слоновете. Той се отбелязва от 1996 г. по инициатива на международни екологични организации.

Повече от 20 години след забраната за международна търговия със слонова кост по данни на природозащитници всеки ден се убиват десетки слонове. По неофициална информация всяка година международната незаконна търговия с диви животни надхвърля 20 млрд. щ.д.

Африканските слонове са вписани като уязвим вид от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), докато азиатският слон се класифицира като застрашен от изчезване. Една от най-големите заплахи за слонските популации е търговията със слонова кост. Други заплахи за дивите слонове включват унищожаване на местообитанията им и конфликти с местните хора. Слоновете се използват като работни животни в Азия. В миналото са били използвани по време на война, а днес те са често изложени на показ в зоологически градини и циркове. Слоновете са силно разпознаваеми животни и поради тази причина са чест обект използван от изкуство, фолклор, религия, литература и популярната култура.

Интересно:

Слоновете са най-едрите сухоземни бозайници на планетата. Най-едър е африканският саванен слон, който достига височина 3,5-4 m, дължина 6-7 m и тегло до 7,5 тона. Азиатските слонове са по-дребни от африканските. Възрастните индивиди при индийския слон например достигат тегло 5 500 – 6 000 кг. Най-дребен е цейлонският слон, който достига едва 3 000 кг.

Обикновено слонът ходи с 5 km/h, но може да тича с над 30 km/h. Не могат да скачат, но могат да плуват на дълги разстояния. Въпреки огромните си размери, слонът се движи почти безшумно и грациозно.

Африканският слон лесно може да бъде различен от индийския както по по-големите си размери и уши, така и по бивните, които се срещат както при мъжките индивиди, така и при женските.

В природата слоновете живеят около 60 годни, а в плен до 80 години.

 

За автора

Вашият коментар