Драматичният празнува 132 години от основаването си

На днешната дата, преди 132 години официално се дава началото на българския театър, носещ името на родоначалника на съвременната театрална школа в България „Н. О. Масалитинов“. В трупата му се утвърждават актьори като Цветана Манева, Стефан Данаилов и др.

По този повод ръководството на Драматичен театър Пловдив прави жест към публиката си, като намалява цената на билета на 5 лева за представленията, които се играят на този ден – "Тишина, моля" и "Истанбулска история".

Театър ’’ Люксембург’’ /Международен театър „Люксембург”/ е  първият професионален театър в България.

През 1880-1881 година една стара бейска къща в центъра на Пловдив /близо до площад „Джумаята”/ е превърната от новите и собственици французите Босси и Брюн в хотел, наречен „Люксенбург”- с ресторант и бирария, в терасовидния ѝ двор-градина в празнични дни свири военна музика, както в големите европейски градове.

За да конкурират други  два хотела, Босси и Брюн построяват в втора специална сграда за театрални представления с достъп за всички местни и гостуващи трупи. Това е първият театрален салон в България; вземайки името на хотела, той е наречен Междуародний театър „Люксембург”.

Вътрешността му е кокетна – от типа на средновековните театри; раполага с 300 места, 17 ложи, разположено подковообразно на нивото на сцената /на външната стена на парапета пред всяка ложа са поставени мраморни бюстове на 17 класически писатели – Софокъл, Еврипид, Шекспир, Гьоте, Шилер, Корней, Расин и др., има широк вестибюл, коридор, гардероб за публиката, гардероб и пушалня за ложат, а освен сцената – и гримьорни за артистите. Откриването на театъра става на 24 март 1881 година от гръцка пътуваща трупа с Шилеровата пиеса „Луиза Милер”.  

На 12.12.1881 г. окончателно е завършена специалната сграда за театрални представления в пловдивския хотел “Люксембург”.

Това е първата специално построена сграда в България за нуждите на гастролиращите в Пловдив чуждестранни тетрални трупи. Пловдивският бил със семпла  фасада, без всякакава  украса и с нищо не се е различавал от най-обикновена къща. Вътрешността му обаче, стилно изписана, е била кокетна и е представлявала сама по себе си тип на средновековен театър”.

Театърът имал 17 ложи с общо 64 места, елипсата на партера побирала 300 стола. По думите на проф. Д.Б.Митов – театрален учен и известен литературен критик:

“В България тетралният живот почна с блясък от провинцията. Пловдив създаде българския театър и с безгранично себеотрицание го прати в столицата”.

Имал е в предвид, че след гастрола си, пловдивските артисти създават в София на 22 юни 1888 г., столичен театър “Основа”. 

През 1913 година след голям пожар в сградата, Междуародний театър „Люксембург” изгаря и затваря вратите си.

Използвана информация от Библиотеката 

Снимки: Ретро Пловдив

Вашият коментар