Една малка стъпка за човека – един огромен скок за човечеството

На около 386 000 километра от Земята, американският астронавт Нийл Армстронг изрича тези знаменити думи докато прави първите човешки крачки на Луната. Крачки, резултат на дългогодишни усилия и надпревара, които и до ден днешен пробуждат спорове, конспиративни теории и съмнения за истинността им.

През 1966 година, след пет години работа на международен екип от учени и инженери Националната въздухоплавателна и космическа администрация на САЩ (НАСА) провежда първата безпилотна мисия Аполо, с която тества структурната цялост на предложената ракета-носител и комбинацията космически кораб.

 След това се проектират и провеждат още 9 Аполо до момента в който Аполо 11 се превръща в първия космически кораб, който каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 от космическия център Кейп Кенеди Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин и на 20 юли 1969 спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството стъпил на естествения спътник на Земята.

Вашият коментар