Google отдава почит на Симон дьо Бовоар

Практиката на една от най-известните интернет търсачки в света, да отбелязва и почита дати, събития и хора, днес ни среща отново, или за първи път със Симон дьо Бовоар.

Симон-Ернестин-Люси-Мари Бертран дьо Бовоар е френска писателка, феминистка и философка, авторка на новели, изследвания върху философията, политиката, и социалните въпроси, казва Уикипедия.

Тя е написала шест романа, повече от дузина книги с есета, както и философски трудове с определен принос в областта на екзистенциализма. Родена през на 9-и януари 1908-а година тя се отличава със забележителен ум и завършва последователно различни степени на математика, литература, философия, етика и психология. Откроява се с отявлена би-сексуалност, но цял живот поддържа връзка с Жан-Пол Сартр, въпреки отделните авантюри и на двамата.

През 1949 г. Бовоар издава „Вторият пол“ – фундаментален философски труд, в който разглежда положението на жената от гледна точка на основните философски течения и с който получава първото голямо признание. Книгата скандализира привържениците на статуквото, а Ватиканът я включва в черния си списък. В по-голямата част от Вторият пол Бовоар се занимава със скицирането на културните образи на мъжествеността и женствеността, в чиято светлина мъжете и жените се възприемат. Тя разглежда многообразните социални действия, които имат за цел да държат жените в подчинено положение и да не им позволяват да търсят собствено превъзходство. Именно чрез тях човек, който не се ражда жена, се превръща в жена – може би най-прочутото твърдение на Бовоар. Трудът се превръща в основополагащ текст на съвременния феминизъм.

Едни от най-известните ѝ произведения са „Гостенката“ и „Мандарини“.

Ето защо на тази дата Google напомнят и почитат 106-та годишнина от рождението на една жена, променила света с уми си.

Вашият коментар