Изкуството на България от Освобождението до Първата световна война – Епизод 9

Паметници на културата от периода на първите десетилетия свободна България в епизод 9 от Истории от изкуството по българските земи

Чуждите архитекти и художници, както и първите поколения академични български творци – във фокуса на осмия  епизод от Истории от изкуството по нашите земи

В първите години след Освобождението в България пристигат много чужденци специалисти в различни области – изкуство, култура, архитектура и др. Така постепенно се оформя вида на новото следосвобожденско българско изкуство именно от тях. Архитектите внасят актуалната за Европа архитектура и неокласическите форми, като постепенно в годините те ще бъдат изместени от български специалисти, също обучени в Европа, които идват с нови идеи. 

В изобразителните изкуства първите години са белязани от творчеството на Иван Мърквичка и неговите детайлно изрисувани селски мотиви, както и българинът Антон Митов, който претворява всякакви видове пазари. Появява се Държавното рисувално училище и първите институционализирани художествени сдружения. Постепенно новозавършилите българи ще се вдигат срещу старото поколение, като в началото на XX век се появява дружество „Съвременно изкуство“. 

По какъв начин се формират и развиват тези процеси ще видим във фокуса на деветия епизод от поредицата "Истории от изкуството по българските земи" на Mediacafe.bg с автор Теодор Караколев. 

В деветия епизод ще чуете интересни факти за периода, свързани с творчеството на Иван Мърквичка, Антон Митов, дружество „Съвременно изкуство“, както и факти за архитектурата и други изкуства от периода от Освобождението до Първата световна война:

 Целта на поредицата е да представи на широк кръг публика любопитни, някои известни, някои не толкова известни факти от историята на българското изкуство във формат на видео-блог. Разказите са подготвени и презентирани от Теодор Караколев – журналист и студент История на изкуството в Нов Български университет.

Клиповете се случват с подкрепата на КЦМ. Екипът ни благодари и на всички други, съдействали за създаването на клипа.

Запознайте с предишните епизоди на Теодор Караколев и mediacafe.bg:

Вашият коментар