Пловдивски китарист и джазмен Огнян Видев с концерт на сцената пред Общината

На откритата сцена пред община Пловдив и утре – 29 декември продължава празничната програма, която общинската администрация организира за пловдивчани и гости на града

В 12 часа ще се изявят съставите към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, които изнесоха впечатляваща двучасова фолклорна програма на 24 декември.

Младите гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ с ръководител Веселин Козарев отново ще свирят музика от планината на пл. Стефан Стамболов, а заедно с тях ще извият глас и певиците от женска вокална група за автентичен фолклор „Родопски звуци“.

Младите музиканти посещават единствената школа по каба гайда в града ни и са част от Гайдарски състав „Родопчани” към Народно читалище “Гого Мавров-1930 г.”.  Гайдарската и певческата група, се установяват трайно в читалището през 2014 година. Влечение към магията на родопската каба гайда проявяват не само възрастни, но и все повече деца и юноши, които са обособени в детско-юношески колектив. Към момента броят на гайдарите и обучаващите се е над 40 души. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици. В самодейния състав на най-различни сцени в България и чужбина свирят рамо до рамо три поколения гайдари.

В 16 часа започва концерта на прочутия пловдивски китарист, джазмена Огнян Видев. Професионалният музикант с над 40 години стаж е обиколил света, свирил е с най-добрите не само в България, а и в света джазмени. Най-активният му период обаче се свързва с участието му в култовата формация „Бели, зелени, червени” от Пловдив. С елитната формация на Весо Червения „Бели, Зелени, Червени“ (по трикольора) участва ключово в многобройни концерти в България и чужбина. Изявява се и като концертиращ артист соло и самостоятелно. Стилистиката му е бленд от блуз, латино, фламенко, джаз класик и джаз авангард в широк диапазон. Записите му са в златния фонд на БНП и БНТ.

Гастролира на джаз фестивали в САЩ, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Югославия. Индия и др. В Сопот, Банско, Созопол, Банкя, Габрово, Русе, Пловдив, Пазарджик, Варна, Смолян, Ст. Загора, Казанлък. За Огнян Видев има посветен документално-игрален филм – „Дъждовен ден“. Огнян Видев е първият носител на наградата за цялостен принос на Plovdiv Jazzfest през 2016 година. 

Вашият коментар