Изминаха 2 години от трагедията в с. Бисер

Сутринта на 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир Ивайло и освободи висока вълна, която заля цялото село и потопи първите етажи на къщите под вода. Водното ниво в селото достигна 2.5 метра.

Потопът взе общо 11 жертви – 6 от жителите загинаха във водната стихия, други четирима- след като бяха залети по пътищата в област Хасково, един човек почина от инфаркт в село Лешниково при вида на удавените си животни.

Виновни за случилото се все още няма.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите.

Общо 41 пожарникари, служители на БЧК и спасители, участвали в преодоляването на последствията от наводненията в село Бисер бяха отличени  с грамоти, отличия на МВР. Трагедията, сполетяла жителите на селото, щеше да бъде още по-жестока, ако местни не бяха се хвърлили да спасяват хората, още преди спасителните екипи да пристигнат. Президентът Росен Плевнелиев връчи медали „За заслуга“ в борбата с бедствието по време на наводненията в село Бисер на Атанас Георгиев, Красимир Колев и Атанас Атанасов.

 

Вижте тук как студенти от Пловдив помогнаха на хората от с.Бисер.

За автора

Вашият коментар