Петко Каравелов – патриархът на българската демокрация

Петко Каравелов е една от най-видните политически фигури в следосвобожденска България. Брат е на големия български писател Любен Каравелов и е баща на Лора Каравелова – съпруга на поета Пейо Яворов.

Петко Каравелов е считан за ключова фигура в процеса по формиране и развитие на политическия живот след Освобождението. С участието си в изготвянето на Търновската конституция и с енергичната си дейност в последвалите две десетилетия той с право, той безспорно се нарежда сред „строителите“ на съвременна България. Далновидност, принципност и постоянство – тези три черти, характерни единствено за добрите и умели държавници, пасват напълно на личността на Каравелов.

Особено запомняща се е  неговата икономическа програма за развитие, засягаща най-вече селското стопанско. Той участва в изготвянето на ключови финансови закони, които служат на държавата десетилетия наред. Считан е за един от радетелите на финансовата стабилност на България в първите години след Освобождението. Един от най-значимите му политически актове е въвеждането на Закона за народната банка, с който БНБ става държавно кредитно учреждение. Управлението му се свързва и с основаването на Статистическото бюро през 1880г., както и на Върховната сметната палата. Изключителен принос има за опазването на българските гори, както и развитието на железопътния транспорт.

Според Атанас Буров, Каравелов не е откраднал нито една стотинка за себе си и не е използвал поста си за лични облаги…. хах… точно като сегашните управляващи!

Петко Каравелов умира на 6 февруари 1903 г.  на 59-годишна възраст.

Използвани са материали на bulgarianhistory.org

За автора

Вашият коментар