Хитлер стана канцлер. Точно като в приказките!

"Хитлер стана канцлер. Точно като в приказките!"- това пише в дневника си шефът на нацистката пропаганда Гьобелс на 30-и януари 1933-а година. Организиран е грандиозен спектакъл по повод събитието – факелно шествие, което да ознаменува "Нощта на голямото чудо".

И така… постът е даден на Хитлер, въпреки че той вече  е изразил намеренията си в книгата "Моята борба", че евреите ще бъдат "отстранени" и "с меча ще бъде завоювано ново жизнено пространство".

Хитлер не закъснява да покаже, че не може да бъде контролиран и неутрализиран. Малко след встъпването му в длъжност, в цялата страна започва терорът на нацистките щурмови отряди. Комунистите, социалдемократите и синдикалистите са подложени на преследвания. Не след дълго са създадени първите концентрационни лагери. Започват гоненията и на евреите, както и другите мразени хора. Само за няколко месеца Хитлер успява да преобърне Ваймарската демокрация с главата надолу и да установи своята диктатура. Той  въвежда  тоталитарно управление.

По време на Втората световна война Хитлер завладява почти цяла Европа и  се налага навсякъде с много терор, като всява нацистката идеология. С цената на много жертви силите на демокрацията и прогреса побеждават Германия и ликвидират нацизма. В края на войната Адолф се самоубива.

За автора

Вашият коментар