Християнските паметници на културата от периода на България под Османска власт – епизод 6 от Истории от изкуството по българските земи

Сградите – културни ценности, построени от българите през първите четири века под Османско иго е шестият епизод от Истории от изкуството по нашите земи

Вековете под Османска власт преди Възраждането са един период, в който рядко се говори за изкуството. Това е очаквано – годините са били трудни за българина и християните като цяло и историческият поглед често е насочен в друга посока. Всички тежки моменти, които предците ни са преживявали не противоречат с факта, че те са успявали да си запазят вярата и културата. Малки или по-големи християнски храмове са строени от всяко едно поколение българи под османска власт. Именно тези храмове и изкуството в тях – както в манастирите, така и в някои градове, ще са темата на шестия епизод на Истории от изкуството по бълграските земи.

Целта на поредицата е да представи на широк кръг публика любопитни, някои известни, някои не толкова известни факти от историята на българското изкуство във формат на видео-блог. Разказите са подготвени и презентирани от Теодор Караколев – журналист и студент История на изкуството в Нов Български университет.

Клиповете се случват с подкрепата на КЦМ. Екипът ни благодари и на всички други, съдействали за създаването на клипа.

В шестия епизод ще чуете интересни факти за периода от 1400 до около 1800 година, когато са построени десетки храмове, други са препостроени или разширени, някои изографисани за пръв път – ще чуете историите на някои от манастирите в т.нар Софийска Света гора, както и по-малки храмове в градове из България, построили или изписани малките си храмове, опазили българската култура през този период:

 

Запознайте с предишните епизоди на Теодор Караколев и mediacafe.bg:

Вашият коментар