Коя е първата война, спечелена от българите като самостоятелна нация след Освобождението?

На днешната дата, през 1885г. Кралство Сърбия обявява война на Княжество България. Войната е забележителна със своята краткосрочност – 14-28.11.1885г. и макар да няма почти никакви териториални изменения, българската победа изиграва решаваща роля за укрепване на международното ни положение и за признаването на акта на Съединението.

В навечерието на войната Великите сили, наред с Русия, са против обединението. Най-недоволна е Австро-Унгария, която се опасява за влиянието си на Балканите. Затова именно тя насърчава Сърбия да нападне България, като й предоставя заем и обещава териториални придобивки.

Тази война остава в историята като „капитаните побеждават генералите“.  Сръбското правителство, което разполага с 60-хиляден военен контингент и 500 оръдия, навлиза бързо в българската териотория. Срещу тях се изправят незначителни български части, които обаче не позволяват на сръбските войски да преминат линията Драгоман – Сливница.

След съсредоточаване на българските главни военни сили започват ожесточени боеве в района на Сливница. След тридневни сражения (17-19 по нов стил) сръбските войски са разбити и принудени да отстъпят. Този момент е повратен във войната, българите бързо настъпват към Драгоман, Цариброд и Пирот.

Сръбската армия е изправена пред пълен разгром, който е избегнат благодарение на намесата на Австро-Унгария. Австро-унгарският пълномощен министър пристига в Главната квартира на българската армия в Пирот и настоява пред българския княз Александър I Батенберг да се прекрати по-нататъшно настъпление. Той заплашва с намесата на австро-унгарските войски в конфликта и с евентуална руска намеса и българският владетел е принуден да приеме. Между България и Сърбия започват преговори за примирие, които приключват на 9 декември.

Днес,  трябва да си спомним всички онези знайни и незнайни български герои, които с цената на живота си защитиха България.

 

 

По материали в интернет

Вашият коментар