Могилата край Брестовица обещава много изненади. Вижте находките (снимки)

Директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов, в присъствието на кметовете на община Пловдив и община Родопи – Иван Тотев и Пламен Спасов, представи част от първите находки от започналите наскоро разкопки на могилата край Брестовица.

Тя е от най-големите по размери в България – с диаметър 70 метра и височина 13 метра, а до момента са изместени 35 000 кубика пръст.

„Могилата датира от I век пр. Хр и I век сл. Хр., а такива гробове и находки са изключително ценни във всяко едно отношение – научно, историческо, музейно и др.“, обясни доц. Костадин Кисьов.

Благодарение на откритите монети в два от гробовете, може с точност да се датират самите те. Едната монета е сребърен денар на Марк Антоний (любовникът на Клеопатра), а другата е от времето на Мирон. Това определя периода на могилата като I  века. От тази епоха информацията относно ритуалите, обичаите и местоположението на гробовете на тракийските владетели, е много оскъдна.

Но от всички досегашни открития, могилата се свързва с тракийския владетел Реметал II, за когото има писмени данни, че е управлявал Филипопол. Той е бил един от най-ревностните политически съюзници на Рим и благодарение на неговото управление Филипопол се оформя като метрополис на цяла провинция Тракия.RAM_moneti

Намерените находки са лични гробни дарове произведени в Рим в италийски ателиета, които са пристигнали тук по търговски пътища.

„Това са изящни произведения на ранното римско изкуство – уникални неща, които няма в почти никой музей. А след приключването на разкопките, Археологическият музей в Пловдив ще стане най-богатият в България, а и в Европа!“, изрази надеждите си доц. Костадин Кисьов.

RAM_Brestovitsa2

5 години са продължили усилията на директора на Археологическия музей да намери финансиране за започване на проучванията, тъй като в района на Брестовица и Първенец, могилата е останала единствената която не е разрушена от иманярски набези. Полицията в района е положила големи усилия, за да опази обекта.

След внесено предложение, Общински съвет в Пловдив гласува субсидия от 50 хил. лв. за стартиране на проучванията, а кметът на града Иван Тотев изрази увереност, че проектът ще присъства и в бъдещите бюджети на общината. Така също и общините Родопи и Брестовица изразиха готовност да продължават с техническата помощ.

RAM_Brestovitsa1

За автора

Вашият коментар