На днешната дата Никифор е загубил главата си

Преди 1202 години на 26 юли кхан Крум разгромява Никифор I Геник край Върбишкия проход. Това е изключителна победа от която можем да се учим и до ден днешен.

В периода 808-809 година кхан Крум подкрепя бунта на българите в долината на река Струма, в резултат на което присъединява земите им към своята държава. Малко по-късно през 809 година българските войски, предвождани от кхан Крум завземат византийската крепост Сердика.

Обзет от желание за реванш, мъст и с идеята да докаже надмощието си, Никифор организирал поход срещу българската столица Плиска.

Крум опитва да потуши напрежението и предлага мир, но Василевса, сигурен в своята победа отказва. След няколко дни достига стените на Плиска, а жестокостта която си позволява да упражни върху местното население е невиждана и по-късно му коства главата.

Българският владетел отново призовал за мирно оттегляне от земите му, като се стремял да предотврати по-нататъшни разрушения, но Никифор не искал и да чуе за мир. Тогава кхан Крум мобилизирал всички налични сили и организирал блокади на планинските проходи.

Krum

Така на 26 юли 811 година българските войски унищожават византийската армия, заедно с много велможи и самия император.

В съвремието ни тези исторически събития много лесно могат да намерят своята смислена интерпретация. Не винаги упражняването на сила води до желаните резултати. Разрешаването на проблемите по мирен и дипломатичен път със сигурност ще имат по-благоприятни последствия за всички страни на конфликта. А арогантността, високомерието и алчността, могат да струват много… дори собствения живот…

 

За автора

Вашият коментар