На днешния ден през 1981-ва година официално е открит Античният театър в Пловдив

На 18 октомври през 1981 година е открит един от най-добре запазените антични театри в целия свят – пловдивският. Той е сред най-забележителните паметници на древността по българските земи.

Античният театър е разположен в Стария град, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян. Освен като културно средище, той е играл важна роля в обществено-политическия живот на града и на римската провинция Тракия.

Векове наред обаче остава забравен, като градът продължава да расте върху него през годините. През 60-те години, при работите за прокарването на Тунела е установено неговото съществуване. След дълги разкопки през 70-те години с упоритата и работа на световно ниво на Лилия Ботушарова и Вера Коларова, и с огромната подкрепа почти единствено на местно, не и държавно, ниво от кмета Диран Парикян, театърът все пак е разкрит.

В световен мащаб той се нарежда сред важните архитертурни наследства на човешката цивилизация и е пример за дългата история на Пловдив като голям и важен културен център.

Античният театър е едно от главните неща, с които се свързва Пловдив. Той е включен в 100- те национални туристически обекта и присъства в каталозите на множество туристически фирми в цял свят.

Кога за последно бяхте тук?

Вашият коментар