Осъзнаваме ли нашата независимост?

На 22 септември 1908 година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България.

Това е много важен момент в нашата история, защото води до някои важни промени –  България вече може да сключва легитимни договори с други държави; отхвърлен е режимът на капитулациите,и така рязко се увеличават приходите на страната от мита, данъци и такси.

Денят на независимостта се чества като официален празник на Република България вече повече от 15 години. Въпреки това  празникът не среща нужния отклик, тъй като за повечето хора е просто неработен ден. Малцина осъзнават неговия смисъл и му дават онази висока оценка, която заслужава.

Дълго може да се разсъждава дали в тези 106 години България е продължавала да бъде независима или се е подчинявала на нечие управление. Трудно е да преценим дали и в сегашния момент тя е такава.

Едно е сигурно – в този ден българският трикольор трябва да се развява от всяко училище, казарма, държавна институция и най-важното – от всеки български дом, защото независимостта се чества като най-важно историческо събитие от всички народи по света.

Вашият коментар