Отбелязваме 120 години от смъртта на д-р Стоян Чомаков

Роден в Копривщица през 1819 година, д-р Стоян Чомаков произлиза от видния род Чалъкови. Той е български общественик, политик и лекар, виден борец за църковна независимост.

От 1861 до 1877 година е представител на Пловдивската епархия в Цариград. Д-р Чомаков взема дейно участие в църковно-националните борби. След Освобождението отново се връща към медицинската професия. Той е и първият председател на благотворителното дружество „Св. Пантелеймон“, което подпомага бедни и болни граждани и управлява градската болница.

Като виден деец на Либералната партия е избран за депутат в Областното събрание, член е и на Постоянния съвет (1881-1882) на Източна Румелия. След провъзгласяването на Съединението, е подпредседател на Временното правителство на Южна България. От 1885 до 1887 година е управител на болницата. През 1887 година е назначен за министър на народното просвещение в съединеното Княжество България. Избиран е за депутат в I-то и II-то Обикновено народно събрание.

По случай кръглата годишнина от неговата кончина, в къщата му в Пловдив на ул. „Съборна” № 18 в Стария град, от 11:00 часа ще бъдат положени цветя, а след това ще се проведе среща с участието на преподаватели и студенти от Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Акцент ще бъдат обществената дейност на д-р Чомаков и неговото родословие. Организатори на проявата са Общински институт „Старинен Пловдив”, Регионален исторически музей – Пловдив, съвместно с кмета на район „Централен“ г-жа Райна Петрова.

За автора

Вашият коментар