Пловдив отбелязва 163-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

На 31 януари 2017 г., вторник, от 11.00 часа, в град Пловдив ще бъде отбелязана 163-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред община Пловдив.

В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово за държавника ще произнесе Александър Пижев  – историк от Регионалния исторически музей – Пловдив, а водещ на церемонията е актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов.

Стефан Стамболов

Стефан Стамболов е революционер, политик и един от строителите на съвременна България. Неговият принос и роля го нареждат сред най-значимите личности в историята. Той оставя своя неповторим почерк във формирането и укрепването на българската държавност. Неговият образ е противоречив, но едно е неоспоримо – той няма аналог.

Успехите, които постига Стамболовото управление, са неоспорими. Служейки си непоколебимо и безскрупулно с властта, политикът укрепва и издига авторитета на княжеството. България се интегрира бързо и ефективно в европейската общност и тръгва по сигурен път към устойчиво развитие. В същото време действия като ликвидирането на политически опоненти и други подобни допринасят за изграждането на диктаторския образ на Стамболов, който успява да навлече върху него гняв и омраза в размери, който трудно можем да срещнем при други политици.

В края на своя житейски път Стамболов поднася искрените си извинения и поема пълна отговорност за своите действия. В своята изповед той допълва: „Аз не съм убивал, освен неприятели на моето Отечество“.

Александър Пижев

Роден през 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, 1980 г. Работил е в Регионален археологически музей – Пловдив и като етнограф в сдружение „Старинен Пловдив”.

В Регионален исторически музей – Пловдив е на работа от 1990 г. От 1997 г. е завеждащ отдел „Българско Възраждане”. Научните му интереси са свързани с областите: архитектурна и църковна история. Автор  е на книгите  „Очерци за историята на Пловдив”, „Старинен Пловдив”, „Православни храмове в Пловдив”, „Българската Голгота” и „Пловдив преди и сега”. 

Стефан Попов

Актьорът Стефан Попов е роден през 1947 г. в гр. София. Завършва ВИТИЗ през 1975г. в класа на проф. Боян Дановски. Работи в Театрите на Кърджали, Ямбол, Пазарджик. От 1982г. е в трупата на Драматичен Театър Пловдив. Има над 130 театрални и над 20 филмови роли. Два пъти в театралната му биография е играл ролята на Стамболов  –  в постановката  „Възход и падение на Стефан Стамболов“  на Стефан  Цанев, реж. Асен Шопов и в  „Олимпий или реквием за приятеля“  на Пелин  Пелинов, под режисурата на проф. Здравко  Митков.

Носител на НАГРАДА ПЛОВДИВ за 2015 година за ролята  на Едуин Бут в моноспектакъла „Аз, Актьорът?Брат ми уби президента“ в Драматичен театър Пловдив.

 

Вашият коментар