Пловдив почете 138-годишнината от Освобождението на града

Десетки пловдивчани дойдоха пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина, за да отдадат почит и се поклонят пред смелостта и дързостта на освободителите на Пловдив от Османско владичество.

На тържествената церемония с военен духов оркестър и представителен взвод на Пловдивския гарнизон, организирана от общината по повод 138-годишнината от Освобождението на Пловдив, присъстваха кметът Иван Тотев, общински съветници, районните кметове, заместник-кметове, общественици и много граждани.

Има дати, които остават в летописа на нашия хилядолетен град. Годината 1371-ва завинаги ще остане записана с черни букви, защото от нея започва един 5-вековен период, в който градът в Османската империя се нарича Филибе и е отделен от неговото естествено място като част от европейската християнска цивилизация.

И други народи между ХIV  и ХIХ век са загубвали своята политическа независимост, но нашето робство е съвсем различно – чуждите завоеватели унищожават българската държавност, институциите на независимата ни църква и българската аристокрация. В историята на Пловдив със златни букви е записана датата 16 януари 1878 година, когато свободата отново изгрява над вечния град на Тракия“, каза в своето слово директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Той очерта трудния път към Освобождението, започнало в Пловдив от българските родолюбци и градски първенци от Чалъковия род с приноса им към образоваността и духовното израстване на българите, тъй като чак до края на ХVIII век никой от чуждестранните пътешественици, минали през града и описали възхищението си от Пловдив, не споменава за българско население тук.  

С падане на колене и минута мълчание пловдивчани отдадоха почитта си към паметта на знайните и незнайни воини, дали живота си за свободата на техния град. В знак на признателност паметникът на Капитан Бураго бе отрупан с венци и цветя.

Вашият коментар