Пловдив почита 144 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари 2017 г, неделя, от 11 часа в Пловдив ще бъде отбелязана 144 – та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Преди това, в 10 часа, в Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

Слово пред паметника ще произнесе преподавателят по история от Националната търговска гимназия в Пловдив Георги Василевски, а водещ на възпоменателното честване ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив – Троян Гогов.

В церемонията по традиция  ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци.

Апостолът, единствената неопетнена личност от родната история, пророк или просто интелигентен, той оставя завета си към народа, за който дава живота си

144 години след неговото убийство, всичко онова което той ни казва да не правим, вече е направено – освободителят стана поробител; подчинихме се на тези, натрупали мръсни пари; повярвахме на голите обещания на политиците и никога не застанахме равни пред закона… Но никога не е късно да се вслушаме в съветите на великия българин, защото

"Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме".

За да продължиш напред, трябва да знаеш откъде си тръгнал.

Да помниш корените си е ценност.

Да се окичваш с патриотарщина само по специални и угодни за теб поводи, е слабост.

Да тълкуваш Човеците от призмата на днешното безсилие е ненужно.

Да се замислиш за миг поне за делата на онези, които наричаме Герои, е доблестно.

Днес е повод да си спомним за Апостола и Свободата, за която той бленуваше.

Всеки сам за себе си да премисли къде стигнахме 144 години по-късно…

Вашият коментар