Пловдив почита 179 години от рождението на Васил Левски

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 18-ти юли 2016 година, понеделник, от 10.00 часа, в Пловдив ще бъде отбелязана 179-тата годишнина от рождението на Апостола.

В церемонията по традиция  ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. 

Апостолът, единствената неопетнена личност от родната история, пророк или просто интелигентен, той оставя завета си към народа, за който дава живота си

142 години след неговото убийство, всичко онова което той ни казва да не правим, вече е направено – освободителят стана поробител; подчинихме се на тези, натрупали мръсни пари; повярвахме на голите обещания на политиците и никога не застанахме равни пред закона… Но никога не е късно да се вслушаме в съветите на великия българин, защото

"Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме".

 

Личноста на Левски събира в себе си толкова качества и добродетели, че дори днес, когато масово сме разединени, почитането на героя успява да ни обедини, да ни накара да се замислим и да осъзнаем, че човек ако вярва силно в нещо, може да го постигне. Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837  г. в Карлово.

Величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той прави докато е жив. Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. То се крие в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога.

Дела трябват, а не думи.

Вашият коментар