Сувенир от Балканската война в Пловдив

Регионален исторически музей – Пловдив избра Музикална кана – сувенир от Балканската война за експонат на месец април. Сувенирът притежава механизъм, който възпроизвежда мелодията на „Шуми Марица”, но е повреден. Каната е изработена от фаянс с релефна композиция и надписи околовръст „1912 – 1913 г.” и „НА НОЖ”.
Експонатът е откупен от наследниците на поборника Еню Марков, роден на 7 юли 1856 г., опълченец и участник в Съединението. Музикалната кана – сувенир е показана в музейна експозиция „Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединение”, която е подредена в сградата на Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение”.
 
Изборът за „експонат на месеца” е продиктуван от стотната годишнина от превземането на Одринската крепост – най–голямата военна победа в новата ни история, която ще отбележим на 26.03.2013 г. Напомняме, че Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 се включва в честванията на самата дата с безплатно посещение, показване на непознати реликви, тематична дискусия и документални прожекции.
Повече информация ще намерите в секцията „актуално” в сайта на историческия музей.
 

За автора

Вашият коментар