Варна е последният освободен български град

Варна е освободена от турско робство на 27 Юли 1878г.

На днешната дата, Морската ни столица е освободена окончателно  от Турско робство. Руските войски влизат в града по силата на Санстефанския предварителен мирен договор от 3 март 1878 г. и на Берлинския договор от 13 юли 1878 г.

Варна е последният освободен български град, заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли генерал Столипин връчва заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".  На следващия ден с много цветя и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнал по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По материали в интернет

За автора

Вашият коментар