ВиК сляпо разкопа и разруши римска стена в центъра на Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Служители на „Водоснабдяване и Канализация“ – ВиК, сляпо разрушиха римска стена в центъра на град Пловдив. Още вчера археолози са забелязали изкопните работи, които преминават през археологически артефакти, но въпреки сигналите им, никой не се е отзовал.

Багер копаеше днес през ценната история, пред очите на няколко археолози и на много журналисти, които напразно чакаха дълго време шефа на ВиК или други сигнализирани институции да се отзоват. В същото време от изкопа излизаха различни керамични артефакти, тухли и др., а разделената напреки от изкопа стена ясно си личеше. Изкопаната стена бе натрупана заедно с купчина пръст в камион.

Археологът Мая Мартинова, която наблюдаваше изкоп на ЕВН в близост – каквато е практиката при изкопни дейности в центъра на града, нещо, което ВиК явно не са спазили – разказа, че вероятно става въпрос за масивна сграда или фортификационно съоръжение, тъй като стената е доста широка. Без внимателни разкопки обаче няма как да стане ясно какво точно има там.

Вижте още във видеото:

Пред Дарик радио кметът на район "Централен" Георги Титюков заявил, че незабавно ще бъде извършена проверка на мястото и ще се вземат необходимите мерки, за да бъде спазен законът.  

За автора

Вашият коментар