Гаро Узунян: Днес ние искаме само едно извинение, нищо друго (ВИДЕО)

"Единственото нещо, което искаме е една прошка, защото винаги сме казвали, че нашата втора родина е над всичко"

"Всяка година все повече и повече български граждани се включват към траурното шествие в цялата страна", споделя Гаро Узунян

Mediacafe.bg разговаря с пловдивския виден арменец Гаро Узунян, ден преди общността в страната да почете 100-годишнината от геноцида срещу неговия народ.

"Документите, от които черпим издевателството над нашия народ преди един век се съхраняват във Ватикана, в Английската кралска библиотека, както и във Виена. Това е така, защото наблюдателите на "Антантата" са били там и са описвали всичко, което са видяли. Но както се казва – на война, като на война. Не можем да имаме никакви претенции, затова днес това става факт. Събитието влиза в историчска давност", споделя Гаро. 

"От турска страна казват, че това е било изселване и разселение, за безопасност от войната, но истината че, това си е геноцид", добавя журналистът, бизнесмен и общественик Гаро. 

"Въпреки, че България не е приела резолюцията, аз съм щастлив, че Пловдив е първият град, който я приема".

Вижте цялото интервю с него:

В Пловдив траурното шествие започва в 19:00 часа от началото на Главната (до Пешеходния мост). От 16.00 часа ще се състои литургия в памет на жертвите в арменската църква „Сурп Кеворк“ в Пловдив.

Пловдивската община е една от малкото, която признава геноцида на арменския народ. През 2012-та година пък под натиск Община Ямбол се отказа от решението си за признаване и отменя резолюцията си от 2010-та година.

Днес, българското правителство прие резолюция, с която признава масовото изтребление над арменския народ преди 100 години. Преди да бъде гласувано решението групата на ДПС излезе демонстративно от залата.  

Още за геноцида над арменския народ може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар