Вяра или борба за власт – разделението на църквата

В очакване на един от най-светлите празници – Великден, не можем да не отбележим, че тази година отново се пада така, че целият християнски свят ще чества Възкресението на една и съща дата.

Разделението на християните на източно-православни и католици (в основата си тъй като се появяват и значително количество други църкви – като протестантската например) датира още от IV век. Малко са хората, които изповядват една от двете разновидности на вярата си, които знаят защо църквата се е разделила на Източна и Западна.

Всъщност историята е тясно свързана с развитието и политическата съдба на Римската империя. В началото християнството е било просто поредното учение на човек, вярвал в определени ценности, проповядвал ги и бил жестоко убит заради това. И тъй като Римската империя била нестабилна заради множеството присъединени племена с различни религии, обичаи и ценности, Константин I бил достатъчно далновиден, за да въведе една обща религия, чрез която да изчисти противоречията. Така Константин I заедно с Петър и Павел, създават Новия завет, като избират кои от историите за Иисус ще влязат като евангелия. И още от първите дни на своето съществуване поради административното деление на Римската империя, Христовата църква се е разделяла на две половини: Източна и Западна. Тези две неделими половини на Вселенската църква живеели в пълно единение. Но след окончателното разделение на западната и източната Римска империя, досегашните противоречия на богослужителите за устройството, функциите и някои обреди, се превръщат в сериозни проблеми и довеждат до разделение на християнската вяра на източно-православие и католицизъм.

В политически аспект Западното устройство предоставя голяма власт в ръцете на Папата. Там църквата се явява опозиция на управляващите и често имала даже по-голямо влияние сред обществото. За това се говори за дуализъм. Православието обаче, следва първоначалния замисъл на създадената религия – да помага на управлението и да обединява обществото и потвърждава правотата на властта.

В религиозен план различията са свързани с интерпретацията на светите писания свързани с първородния грях и дали той се носи от Дева Мария; безбрачието на свещенослужителите от една страна, с цел да се издигнат в нравствено отношение и създаването и отглеждането на семейство като пример, от друга; видим и невидим глава на църквата (православието отрича да има видим глава, а в католицизма това е Папата); разводите; задгробния живот и други.

Но каквито и да са причините за разделението на църквата, не трябва да забравяме, че християнството е учение за доброта, толерантността и любовта. А Великден е един чудесен празник в който да се съберете с близките си и им покажете, че ги обичате!

За автора

Вашият коментар