Жени Танкова: Вулканът Кракатау и земетресение са разрушили голямата базилика на Филипопол (ВИДЕО)

През това време на Голяма базилика Филипопол преживява втори разцвет от своето развитие

"Много е важно и разкритието на средновековния некропол, който открихме", сподели още археолог Жени Танкова

Градът е преминал през редица катаклизми, като опожарявания, изригване на вулкан, пренасяне на чума и в крайна сметка е заличен след земетресение, допълни още тя

"Никога няма да забравя годините между 1983 и 1986 година, стоейки на багер, който изгребваше пръста от улицата, слязох и изринах земята с крак. Тогава попаднах на мозайка, което ме впечатли страшно много", спомни си археолог Жени Танкова пред историческото общество на Пловдив в четвъртък вечер. 

Причината за унищожаванението не голямата епископска базилика е изригването на вулкан през средата на 6 вее. Става въпрос за вулкана Кракатау, който се намира на остров Ява в Индонезия, което е било с големи последствия за цялата Византийска империя и в частност за унищожаването на базиликата на Филипопол, който по това време се е управлявал от Юстиниан I Велики, разкри още водещия българския аргеолог. Последиците от това природно действие водят до спирането на развитието на базиликата.

Друга причина, която е разкрита по това време е голяма чума дошла от Африка, която е пренесена чрез плъхове качили се на кораби за Европа и дошли по това време във Византийската импресия. 

"Тези разкрития са много важни и поставят много въпроси. Това е един пъзел за мен, особено оформлението й към запада с атриум (двор), който гледа към голяма къща, която не се знае още каква е била – базилика, частен дом или крам. Имаме още доста работа, като на пролет ще продължим да разкриваме всичко едно по едно", сподели още Жени Танкова.

Смята се, че голямата епископска базилика на Филипопол е функционирала през V – VI век, а основната й функция е биа най-вероятно епископската катедрала на града. Археолозите считат, че това е най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на България. Тя е била разрушена в средата на VI век след действията на вилкан, а по-късно от от земетресение, което обаче все още се уточнява, сподели археолог Жени Танкова пред пловдивското историческо общество вчера верта в Петното. 

Базиликата е с големи размери до 3 300 квадратни метра, което означава че в нея могат да се съберат над 8 000 души, допълни водещият на събитието Димитър Герганов. Базиликата е трикорабна, с една апсида в източния край на средния кораб, като към момента са проучени южния и частично средния кораб. 

Жени Танкова разказа пред препълнената зала в Петното за разкритията през последните месеци на нейния екип, както и за изключително интересната мозайка, с която е бил покрит пода на базиликата. Те заемат площ от близо 700 кв.м и имат интересни мотиви. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици. Между мозайките в южния и средния кораб се забелязва разлика по отношение на композиция и мотиви, което дава основание да се предполага, че те най-вероятно са изработени от различни майстори.

Чуйте още за важните разкрития на голямата базилика и как ще продължат те от Жени Танкова в Петното на Роршах: 

Вашият коментар