Знаете ли кой е първият бестселър в историята?

На днешната дата (20-ти декември) през 1604 година, мадридската печатница Хуан де ла Куеста отпечатва първия екземпляр на книгата "Дон Кихот", с автор Мигел де Сервантес. Романът на испанския писател в два тома е квалифициран като първия бестселър в историята.

Безсмъртния роман се смята за основоположник на съвременната западноевропейска литература.

Първият модерен роман във всемирната литература бързо се разпространява, като само за първата година се изчерпват шест издания, публикувани в Мадрид, Лисабон и Валенсия. Около 1500 екземпляра се продават и в Новия свят.

"Дон Кихот" е обявен за най-добрия роман на всички времена, според проучване на Нобеловия институт в Осло, проведено сред писатели от цял свят. Повече от половината творци са поставили на първо място безсмъртния Дон Кихот. През 2005-а книгата навърши 400-години, като това се отбеляза подобаващо. Испанското правителство пусна в обръщение дори монета от 2 евро, на гърба на която бе изобразен рицарят с леген за бръснене на главата, стара ризница и копие в ръка.

Романът на Сервантес определено е все още актуален в наши дни. През епохите той е бил тълкуван по различни начини – възприеман е от комична творба, до може би коментар  за общественото положение в момента.

Въпросът, който бушува в глававта ми в момента е "Нужен ли ни е Дон Кихот днес? В този забързан съвременен свят,  лутаме ли се като един търсещ  мечтите си човек, лутаме ли между това какви сме и какви искаме да бъдем?"

За автора

Вашият коментар