Google Knowledge Graph и в България

Услугата, наречена „Google Knowledge Graph“ вече стана факт и у нас, в България. Вчера, 1-ви юли, функцията бе официално активирана за българските потребители.

На практика този голям информационен масив се гради от Google изгражда с идеята за един интелигентен анализ, изучаване и подбор на информацията на базата на въведените думи. Основната му задача е да предоставя данни веднага, а не само познатите сини линкове с резултати.

Освен казанотот, Knowledge Graph разкрива взаимоотношенията между единиците информация като по този начин системата може да познае разликите в значението на думите. Например, кога потребителят търси информация за даден футболен отбор, като е въвел неговия прякор вместо име. Системата трябва да може да различава и дублирани имена, когато се търси информация за историческата личност Ботев и кога за футболния отбор „Ботев“, например.

Българската версия на Knowledge Graph ще може да показва информация за местни забележителности, български известни личности, градове, курорти, филми, сгради, спортни отбори и др. Информацията най-често се показва в допълнителна колона в дясната страна на страницата с резултати.

Данните се генерират както от масивите на самата компания, така и от множество публични източници на информация. Общо Knowledge Graph съдържа над 570 млн. единици информация. За тях са изградени над 18 млрд. факта и взаимовръзки.

Според Google бъдещето се крие именно в този тип търсачки, които веднага предоставят необходимата информация, а не карат потребителят сам да я дооткрива в линкове.

knowledge-graph2

 

 

 

Вашият коментар