Как бизнесът може да използва Snapchat

Snapchat – тихата революция в света на социалните мрежи

Мобилното чат приложение Snapchat се превърна в глобален феномен заради една уникална негова функция – „саморазрушаващите“ снимки, които са с продължителност на живот само няколко секунди. Тази екстра прави приложението изключително популярно сред ползвателите си. Към юни 2016 г. Snapchat има 150 милиона активни потребители дневно, които споделят 9000 снимки и видеа на всяка секунда. Това прави апликацията по-популярна от социалната мрежа Twitter.

Snapchat спечели огромната си популярност сред потребителите заради изключителната простота на действие и потребителско изживяване. Снимате, добавяте текст или рисунка и ако желаете може да добавите филтри към изображението, измежду които специалните за Snapchat – faceswap (размяна на лица), кучешки уши и нос, или местоположението си, текущото време, текущата температура, скоростта с която се движите и още други опции. Друга интересна добавка е функцията „Лещи“. Тя представлява забавни анимирани изображения и добавки към видеоклиповете и снимките. Нови филтри и възможности за редактиране на вашите снимки или видеа се появяват всек ден. Освен това Snapchat дава възможността да добавяте снимки или видео към вашата „история“ – 24-часова колекция от снимки, които ви показват пред света или вашите последователи, хванати от обектива на своя смартфон.

И когато говорим за сила в социалните мрежи, гигантът Facebook направи неуспешен опит за закупуването на Snapchat с оферта от 3 милиарда долара, което пък изстреля акциите на бързоразвиващата се социална платформа в небесата. От своя страна Facebook решиха да пуснат свой собствен конкурентен продукт – “Slingshot”, който обаче не се хареса толкова на потребителите. От друга страна, Instagram пуснаха Instagram Stories  в опит да копират една от популярните функции на Snapchat. Интересно е дали Instagram с този свой ход ще успее да се противопостави на доминацията на Snapchat. Въпреки всичко Snapchat си остава властелин сред младите (13-25 години) и по всичко изглежда, че потребителите му нямат намерение да изоставят популярното приложение.

Кой използва Snapchat?

Snapchat е хит най-вече сред тийнеджърите – ако си около 18 години и не използваш приложението, трудно можеш да се наречеш модерен. „Духчето“ успява обаче да спечили и други потребителски групи. Вайнърите (тези, които залагат на Vine – приложението за споделяне на 6-секундни кратки видеа), например, използват функцията историите на Snapchat като алтернативно средство за комуникация с последователите си.

И въпреки че се използва предимно от млади хора, приложението не се органичава само до една възрастова група. От тийнеджъри през студенти, хипстъри, родители до „сериозни“ хора със „сериозни“ професии, Snapchat се използва от всякакви типове хора. Изглежда, че идеята за съдържание, което изчезва след броени секунди, масово се харесва. Именно изтриването на снимките и историите след определен период от време е една относително сигурна предпоставка, че преживяванията ви няма да изскочат извън кръга от хора, с които се решили да ги споделите.

Как бизнесът може (а и трябва) да използва Snapchat като маркетингов инструмент?

Snapchat се превръща във все по-важно приложение с всеки изминал ден. Дори Белият дом вече се е присъединил към Snapchat. Брандовете и създателите на съдържание го използват, за да произвеждат ежедневни истории, които се радват на огромно внимание и вълнение от публиката. Snapchat историите са низ от снимки, използвани за създаването на видео разказ. Може би е редно да споменем, че всеки ден се гледат над 7 милиарда истории и видеа, което прави Snapchat огромна конкуренция на Facebook. Това е и лесен начин известните личности да бъдат по-близо до техните фенове, споделяйки моменти от ежедневието си. Един от позитивите да живеем в мобилна епоха е, че имаме достъп до такива приложения – даващи възможност да сме максимално „близко“ с отсрещната страна, въпреки разстоянието.

Но как да превърнем своя Snapchat в огромна маркетингова сила? Нека първо да разгледаме няколко добри практики:

#1: Осигуряване на достъп до събития на живо

Snapchat е идеален за маркетинг в социалните мрежи, и то в реално време, защото може да даде на публиката директен достъп до живите събития. Можете да го използвате за лансиране на продукти, търговски изложения или уникални мероприятия, например, когато клиент №1000 посети вашия магазин. Snapchat успява да заинтригува аудиторията, защото предоставя различен, по-автентичен и по-персонален поглед върху това, което се случва.

#2: Споделяйте пикантерии от кухнята на Вашия бизнес

Можете да използвате Snapchat за предоставяне на специално съдържание за вашата аудитория. Помислете за нещо уникално, за да изненадата своята общност от последователи. Модни марки като Michael Kors и Rebecca Minkoff използват Snapchat, за да представят новите си колекции, преди те да са пуснати официални, на техните последователи. Знаете ли какъв е процентът на предварителни поръчки на Michael Kors сред неговите Snapchat последователи? 15%. В процентно отношение не звучи като голям успех, но печалбата на Michael Kors само от Snapchat възлиза на средно $400 000 годишно.

#3: Организирайте състезания и промоции

Хората харесват интерактивното пазаруване, но още повече възможността да печелят наградии и да се възползват от различни промоции. Чрез тях можете да запазите вашите последователи и да ги подтикнете да се върнат за още. Например, можете да предложите промо кодове или отстъпки за феновете, които гледат цялата ви Snapchat история, или да поискате от тях да си направят снимка с вашия продукт.

GrubHub успява взаимодейства с огромен брой хора в Snapchat чрез най-различни промоции, ексклузивни оферти и конкурси. В действителност, те са първата марка, която успя да приложи успешна маркетингова кампания в Snapchat, наречена Scavenger hunt. В нея, в рамките на 5 дни всеки желаещ да се включи в играта трябваше да публикува снимки с храна или рисунка на храна. Резултатите? Повече от впечатляващи. В кампанията се включиха над 10 000 души, които от своя страна са успели да привлекат вниманието на общо над 1 000 000 абонати на Snapchat.

#4: Influencers

Инфлуенсърите са хора с влияние и много последователи в социалните мрежи, а и не само. Те могат да промотират твоя продукт или услуга на потребителите и по този начин да се повишат продажбите или разпознаваемостта на твоя бизнес.

В шоуто на Valentino на Седмицата на модата в Париж, актьорите Бен Стилър и Оуен Уилсън взеха нещата в свои ръце и отидоха още една крачка напред в популяризирането на Snapchat. Актьорите излязоха на сцената като героите Дерек Зулендър и Хензел от филма Зулендър. Snapchat направи останалото.

Има ли приложение Snapchat в България?

В България Snapchat вече е популярен сред голяма част от хората до 25-годишна въздраст, но бизнесът все още няма достатъчно кураж да го използва като маркетинг платформа. През декември 2015 платформата беше призната за най-бързо развиващата се социална мрежа сред поколението, наречено “millennials”. Така или иначе, известността му расте и все повече и повече хора използват Snapchat всеки ден, за да разказват снимки и истории за своето ежедневие.

За брандовете Snapchat може и да е непозната територия, но със сигурност сега е моментът, в който да се завоюват  пазарни ниши и да се излезе начело в рекламен пазар, в който конкуренцията почти не съществува (за разлика от други социални мрежи като Facebook, например). Snapchat продължава да привлича нови фенове и да изживява възход, което може да ни говори само и единствено за неговото перспективно бъдеще. Много от известните личност в България и т.нар. инфлуенсъри започват да използват все по-активно Snapchat. Ако намерите подход към тях, те могат да направят страхотна реклама на вашия продукт, услуга или бранд сред техните последователи.

Още интересни материали на Петър Дяксов може да намерите ТУК

За автора

Вашият коментар