Хакери ще душат за бъгове

Следвайки примера Facebook и Google, авторите на популярната услуга за  споделяне на файлове Mega се обърнаха към групата на т.нар. хакери с призив за откриване на бъгове и осигуряване на по-добра защита на сайта. Германският собственик на хостинга Ким Дотком дори предложи парично възнаграждение за тези, които успеят да открият слаби места в протоколите за сигурност и по този начин съдействат за отстраняването им.

„Неприличното“ предложение бе публикувано неотдавна на страницата му в. Програмата за която става дума се нарича Mega Reward Program.

Щедростта на Ком е продиктувана от критиките, които той отнесе по отношение на гаранциите за сигурност, които новата услуга предоставя на своите потребители. Дотком уверява ползвателите на сайта, че скоро Mega ще предложи нови мерки за безопасност, които ще осигурят адекватна защита на акаунтите и данните на потребителите, включително възможност за промяна и възстановяване на пароли.

Сайтът използва нов алгоритъм за съхранение на файлове, наречен Advanced Encryption Standard, който позволява те да бъдат криптирани. Всички данни се подлагат на многостепенно криптиране, а потребителят получава достъп до навигационен интерфейс с вграден декодер. Именно към него хакерите трябва да насочат мозъчни усилия за откриване на бъгове.

Размерът на възнаграждението ще се определя от откритите грешки и потенциалните щети, които те могат да нанесат. Щастливците, намерили такива бъгове, ще се радват най-много на  10 000 евро, което си е доста прилична сума. Ако откриете някаква слабост, пишете за нея на операторите на Mega на е-мail bugs@mega.co.nz.

 

mega boss

Вашият коментар