Китайци правят електрически автобуси у нас!

Китайският производител на електрически автобуси BYD ще произвежда електрически автобуси в България, по-точно в град Брезник, Пернишко. Вчера, 12.12.2012 китайската фирма и българската Bulmineral подписаха споразумение за създаването на 50:50 съвместно предприятие, наречена Auto Group Motors, което да произвежда електрически автобуси.

Интерес буди фактът, че това е първата съвместна компания за електрически автобуси в Европа и е първият джойнт-венчър на BYD „отвъд океана“, съобщава китайската фирма. Подписването на споразумението практически дава възможност на BYD да пробие в на локалните пазари в България и да се разшири в други страни в Европа.

12-метровият електрически автобус на BYD ще може да изминава по 250 км с едно зареждане на батерията в градски условия. Това се оказва достатъчно за една автобусна смяна, в повечето градове. Разковничето  на технология на електрическите автобуси BYD е самостоятелно разработената желязо-фосфатна батерия, която притежава висока безопасност, достатъчно дълъг експлоатационен живот и най-екологична акумулаторна химия – батерията не съдържа тежки метали и токсични електролити.

 

 

 

За автора

Вашият коментар