Клетки произвеждат енергия

Нов вид технология за растително-микробна горивна клетка, разработена в Университета във Вагенинген в Холандия, е на път да превърне някои от влажните зони на планетата  в надежден източник на възобновяема енергия. Това е изключително важно, предвид факта, че тези зони съставляват едва около 6 % от сушата на земята. Разработчиците смятат, че тяхната технология може да се използва за доставка на електричество за отдалечени общности, които нямат достъп до електропреносна мрежа, а чрез нея и зелените покриви ще могат да доставят електричество на домакинствата.

Докато при биогаза, който се произвежда чрез анаеробно разграждане или ферментация на биомаса, то тук растително-микробната горивна клетка генерира електричество, докато растенията продължават да си растат. Според учените, заели се с това революционно начинание системата не оказва влияние върху растежа на растенията и не уврежда тяхното обкръжение.

Но как сработва всичко? – Системата функционира, възползвайки се  от около 70% от органичния материал, произведен чрез фотосинтеза, който не може да бъде използван от растението и се екскретира чрез корените му. Там живеят бактерии, които разгражат тези органични остатъци. При този процес се отелят електрони, които се явяват „отпадъчен продукт“. Чрез поставянето на електрод в близост до бактериите, който да поеме тези електрони, изследователският екип от университета Вагенинген е успял да генерира електричество.

Въпреки че растително-микробната горивна клетка в момента е в състояние да генерира едва 0,4W на квадратен метър растителност, учените твърдят, че това е повече, отколкото се произвежда чрез ферментация на биомаса. Те са убедени, че бъдещите системи ще могат да генерират о 3,2W на квадратен метър.

Изследователите смятат, че зелени покриви, произвежащи електроенергия, могат да станат реалност през следващите няколко години, а по-мащабни центрове за производството на електроенергия в блатата могат да се появят по целия свят след след 2015 г. Технологията работи с различни видове растения, включително треви и ориз. Правият ток с ниско напрежение, който генерират, може да се използва за зареждане на батерии и захранване на мощни светодиоди.

Не е трудно да се доветим, че технологията се нуждае от някои подобрения по отношение на устойчивостта и ограничаване на количеството на материала, използван за електродите. Въпреки тези препятствия учените са оптимисти,относно това, че тяхната технология е конкурентна на икономическата жизнеспособност на слънчевите панели в отдалечени райони.

 

eco_002

 

 

 

За автора

Вашият коментар