Крушките с нажежаема жичка оцеляха по български

„Лампи със специално предназначение“ е кодовото наименование под което в търговската мрежа у нас продължават да се продават крушки с нажежаема жичка. По този начин крехкият роден бизнес елегантно заобиколи директива на ЕС, според която въпросните крушки трябваше да се превърнат в история до 31 декември на отминалата 2012 година.

Водещият мотив за оставането на тези светила е ниската цена на крушките с нажежаема жичка. Друг съществен фактор са и наличностите от тези осветителни тела в повечето магазини за битова техника.

Погледнато по-глобално върху алтернативите на крушките с нажежаема жичка, става ясно, че някои изследвания, които сочат, че новите, т.нар. “икономични” крушки  не са достойна алтернатива на старите такива с волфрамова жичка. Част от аргументите са в посока на това, че при включванете  имат продължителен период на “мъждиво” светене”, а животът им се съкращава от броя включвания и изключвания. Освен това новите крушки в доста случаи не доживяват гаранцията си. Те съдържат живак и поради това при счупване са опасни. И това не е всичко – евтините модели имат неприятна за окото, дразнеща светлина, а тези, които светят по-поносимо, са много скъпи.

От своя страна другата алтернатива – светодиодното осветление – все още е твърде скъпо и недостъпно за обикновения потребител. Запознати сочат и, че силата на светлината при него не е същата като при останалите алтернативи.

Приемлива алтернатива е халогенното осветление, което обаче не е особено популярно.

Докога поредната малка българска хитрина ще бъде от полза на нашенеца предстои да разберем, както и това дали наистина т.нар. енергоспестяващи крушки са правилната и достойна алтернатива на осветителното тяло, с което са израстналио десетки поколения.

 

lamp02

 

Вашият коментар