Къде и как ви дебнат заразите за компютър

Между 1 и 3 минути са необходими на зловредния банков софтуер Trojan.Carberp да открадне пароли и пари от сметките на жертвите. Това съобщава компанията за сигурност Доктор Уеб, след направено проучване по темата сред множество потребители.

Около 8 на всеки 10 души от анкетираните смятат, че новите вируси не винаги се откриват от защитния софтуер. Това се дължи на простичката истина, че ежечасно се появяват хиляди вируси и няма как антивирусният софтуер да знае за тях.

За едно денонощие в антивирусната лаборатория на Доктор Уеб постъпват средно не по-малко от 60 хиляди образци на зловредни програми. Своеобразен рекорд е поставн през ноември 2012 г. , когато за 24 часа са били регистрирани 300 000 вируса!

Запитани, при  посещение на какви сайтове може да се заразят със зловреден софтуер, двев трети от анктетираните отговарят, че това са порнографските сайтове, което се оказва невярно.

Всъщност, най-често източник на зловреден код са сайтовете, посветени на технологии и комуникации, както и бизнес порталите. Сайтовете за възрастни са едва на трето място в списъка на зловредните ресурси, отбелязва Доктор Уеб.

computer-virus

 

Вашият коментар