Магарета мъкнат на гърба си соларни панели

Как можеш да си заредиш телефона, ако се намираш насред нищото – там някъде в пустинята или пък из планинските чукари, далеч от всякаква цивилизация? Това ни пита сайта greentech.bg.

А ето и какво ни отговаря по темата:

В някои части на Турция хората разчитат за зареждането на своя телефон на магаретата. Тези инатливи животни са натоварени да превозват енергия – буквално. Те имат слънчеви панели на гърба си. Докато пътуват наоколо, магаретата позволяват на местните номади да включат телефоните си и дори да сърфират в интернет.

В Турция има много отдалечени общности, които живеят без достъп до електрическата мрежа. Дори и там обаче бавно и тихомълком се прокрадват дигиталните технологии – най-вече във вид на клетъчни телефони и лаптопи. Предвид това правителството е стартирало схема за предоставяне на най-новата соларна технология… с помощта на магарета.

Схемата е ръководена от турската фирма за слънчеви панели Ser-Gun. Произвежданите от нея соларни панели могат да предоставят между 5 и 7 киловата електричество. Това е достатъчно, за да се зареждат мобилни телефони, преносими компютри и малки LED фенерчета.

Соларните панели, които са свързани в пакет тип „включваш и ползваш“, струват доста – около 1300 долара, но правителството субсидира половината от разходите. Останалото е част от фирмената стратегия за подобряване на комфорта и устойчивостта на търговията между овчарските ферми.

Според доклад на BBC, магаретата са в състояние да транспортират хай-тек оборудването до всевъзможни отдалечени места, където номадите не само се радват на тока, но и сърфират из интернет. Надеждата на инициаторите е, че с подобряването на технологиите панелите ще станат по-компактни и по този начин транспортирането им ще стане по-леко. А може би пък ще станат по-достъпни и местните селяни ще могат да ги инсталират в колибите си, подобно на начина, по който монголските номади модернизират традиционните си палатки със слънчеви панели?…

Източник: greentech.bg

Вашият коментар