Нов вид GPS в Лондон

Нова GPS-система, насочваща вниманието на водачите на камиони върху най-използваните от лондонските велосипедисти участъци, е призвана да спаси много човешки животи, пише Metro. Сателитната навигационна връзка е съвместна разработка на компанията Navevo и фирмата за превози Transport of London.

Системата изпраща предупредителни звукови и визуални сигнали към тежкотоварните шофьори, когато се доближат до 100 зони с голяма концентрация на колоездачи в британската столица.

Това е новост за сателитните навигационни устройства, които досега бяха използвани предимно за откриване на адреси. Когато се включи новата разработка, тя веднага предупреждава водачите да намалят скоростта и да шофират с повишено внимание.

Тежкотоварните камиони съставляват едва 5 на сто от участниците в движението по улиците на Лондон, но предизвикват половината от смъртните катастрофи с велосипедисти. В периода 2009-2012 година смъртните случаи на лондончани, придвижващи се с колело, са били 53. 28 от тях са починали при сблъсък с камиони.

 

За автора

Вашият коментар