Одобриха нов Wi-Fi стандарт

Новият стандарт Wi-Fi 802.11ac е  на прага на масовия пазар. Алиансът, ангажиран с неговата разработка (Wi-Fi Alliance), обяви старта на програма за сертификация на устройства, съвместими с усъвършенстваната безжична технология. Това означава, че стандартът е напълно одобрен и готов за комерсиалния пазар, съобщава technews.

802.11ac позволява предаване на данни със скорост два пъти по-висока от тази на текущата версия 802.11n. Новата спецификация се явява логично развитие на Wi-Fi и е призвана да отговори на нарасналите изисквания към безжичното предаване на данни.

Устройствата по стандарта 802.11ac обезпечават пълно покритие на помещенията и, поддържайки скорост от 1,3 гигабита в секунда (Gbps), позволяват предаване на HD филм за по-малко от четири минути.

Потребителите на новата безжична технология могат да обменят фотоалбуми за броени секунди или да възпроизвеждат едновременно три HD филма в поточен режим на мобилни устройства. В допълнение, новият стандарт позволява предаване на филми в потоков режим във формат UltraHD (4K).

Скоростта от 1,3 Gbps не се явява технически предел. Наскоро калифорнийската компания Quantenna демонстрира скорост 1,7 Gbps при едновременно предаване по четири канала.

Очаква се, че повечето от новите устройства ще бъдат двубандови – с поддръжка на диапазони 5 GHz и 2,4 GHz, който се използва в стандарта 802.11n.

 

Вашият коментар