Политаме със 7000 км в час

Мечтата да стигаме до всяка точка на Земята за часове е на път да се сбъдне, след като британска компания тества успешно двигател, който може да "прати" самолет в космоса и да промени напълно начина, по който пътуваме. Според вестник "Дейли Мейл" само за четири часа вече ще може да се стига на противоположния край на планетата.

Двигателите са разработени за Skylon spaceplane. Reaction Engines Ltd – компанията, която направи революционните мотори, вече е спретнала куп  успешни тестове под зоркия поглед на експерти от Европейската космическа агенция, които потвърдиха, че са постигнати необходимите резултати.

Сега на компанията са необходими само някакви 250 милиона лири още, за да доведе проекта до финалната права и да бъде пуснат двигателят за по-масово производство.

Според плановете космическият самолет Skylon трябва да излита и да се приземява на обикновена писта на летище, но ще лети над земната атмосфера със скорост към 7000 км в час, което е пет пъти повече от скоростта на звука.

За разлика от повечето ракетни двигатели, SABRE на Скайлон  ще използва водородно гориво и течен кислород за охладител. Това означава, че реактивният модул ще разчита на революционен топлообменен охладител, който охлажда въздуха от атмосферата. Той ще се сгъстява и след това ще бъде впръскан в двигателя, смесен с водородното гориво. Веднъж превключил на самолетен режим, водородът ще бъде изгарян заедно със течния кислород.

 

skylon_02

 

 

Вашият коментар