Нант е райски зелен

Голямото чакане, неимоверното вълнение коя ще бъде зелената столица на Европа вече приключи. Това стана факт, след като на церемония в Брюксел, шестият по големина град на Франция – Нант, грабна титлата Европейска зелена столица на годината за 2013.

Нант пое лидерската корона от Витория-Гастейс в Испания и е удостоен със званието Европейска зелена столица 2013 след интензивна конкуренция с градове от цяла Европа през 2010 г.

Наградата отличава най-добрите практики в опазването на околната среда, включително в областта на местния принос за устойчив транспорт и устойчиво използването на земята, зелените градски зони, потреблението на вода, както и борбата срещу глобалното изменение на климата.

Нант има много „зелени“ качества, благодарение на които той се окичи с този изключителен еко приз. Така например – всеки човек в Нант живее в рамките на 300 метра от зелени площи, налице са по 57 кв. м. зелени площи на човек. Това разбира се не е всичко. 100 000 са дърветата във френския град, а, 15% от жителите използват обществения транспорт ежедневно.

За капак на всичко трябва да отбележим и факта, че Нант има амбициозен план за действие за намаляване на емисиите на CO2 с 30% на глава от населението до 2020 г. в сравнение с нивата от 2003 г.

 

nant002

 

 

 

 

За автора

Вашият коментар